WijTijd vraagt ook om MijTijd

Beste ouder,

 

Wereld op zijn kop

Op enkele dagen tijd is onze wereld compleet op zijn kop gezet. Van hardwerkende mama’s en papa’s met diploma’s in het combineren van taxispelen en tussendoor boodschappen doen, zijn we veranderd in huismussen die plots een heleboel andere balletjes in de lucht moeten houden. We hebben onszelf ontpopt tot meesters in het ontcijferen van smartschool, zagen onze normale weekschema’s veranderen in thuisschoolprogramma’s en werden experts in skypen en werken vanop afstand.

Veranderingsprocessen vragen sowieso tijd en vaak ook veel goesting om eraan te beginnen. Denk maar aan alle goede voornemens waarmee we in de nieuwjaarsperiode collectief en vrijwillig starten. Vol goede moed en vaak enkele jaren op een rij met dezelfde doelen voor ogen.

 

Impact corona

Maar in coronatijden worden we ingehaald door de snelheid en het verplichtende karakter van de maatregelen. En ook al blijven we massaal positieve berichten en applausacties met elkaar delen, toch voel ik bij mezelf de impact van dit gebeuren. Ik slaap moeilijk, heb moeite om me te concentreren en voel me gestresseerd.

Misschien ervaar je als ouder soms het zelfde gevoel?

MijTijd tips

Los van de honderden kansen die we nu krijgen om #WijTijd te spenderen met onze kinderen, is er dus ook nood aan zorg dragen voor onszelf.

Samen met Veronique Pochet - Lector Boeddhisme en Religie Zingeving en levensbeschouwing aan de UC Leuven Limburg - hebben we enkele tips opgelijst die we graag met je delen:

1.  Meditatie-oefeningen
Luisterversies van meditatie-oefeningen . Na inschrijving ontvang je de oefeningen per e-mail.

2.  Cardiac coherence
Op de Frans/Engelse app Petit BamBou kan je onder andere de oefening 'cardiac coherence' beluisteren. Regelmatig kort mediteren heeft meer effect dan af en toe een lange sessie houden.

3. Yoga
Adriene Mishler combineert yoga met ademhalingsoefeningen in de video’s op haar website. De oefeningen zijn traag en bevatten veel mildheid. Geen prestatiedruk dus om in lotushouding te zitten. De gewoonte om elke dag aan yoga te doen, kan je opbouwen via de ’30 day yoga journey’.

4.  Mindfulness
Mindfulness’ van Ilios Kotsou is een handig, goed geschreven en betaalbaar werkboek over mindfulness. 

5. Online cursus
De universiteit van Yale heeft op basis van wetenschappelijk onderzoek een gratis online cursus uitgewerkt die je helpt om je geluksgevoel en productiviteit te verhogen. Het programma bevat oefeningen en informatie voor vier weken, kost je wekelijks ongeveer 3 uur tijd en is erg gebruiksvriendelijk. 

M**t just niks

Als mindfulness-docente geeft Veronique tot slot graag nog mee dat niets moet. Het is belangrijk dat je met veel mildheid kan kijken naar hoe jij je vandaag als ouder voelt. En dat je weet dat het ook best oké is om angstig, boos of triest te zijn.

Hierin kunnen wij ons als #Wijtijd-team helemaal vinden. Draag eerst zorg voor jezelf, zodat je met meer kracht in de zorg kan stappen van iedereen die je lief is.

#focusonthegood, ook bij jezelf!

 

Björn Accoe

Download nu free printables

Wij Tijd gaat over ont-moeten en ge-niet-en.
Omdat elke start soms een duwtje in de rug kan gebruiken, hebben we meer dan 20 handige doe pagina's gemaakt.
Je kan ze gratis downloaden en af printen vanaf 7 september .

Nee, bedankt!

Blijf op de hoogte!

Laat hieronder je e-mailadres achter zodat we jou op de hoogte kunnen houden van nieuws en updates.